Pochod Prokletým údolím 2018

Pochod Prokletým údolím

1. září 2018

Poněkolikáté jsme navštívili pochod, který zařizuje některý z cizích spolků, aby nás organizátoři zavedli do míst, která by nás jinak nenapadlo navštívit. Pro letošek jsme využili pozvání mezi Želivku a Sázavu. Turistický oddíl Pohodář z Hněvkovic pořádal 5. ročník Pochodu Prokletým údolím.

Proč Prokletým? Ke konci druhé světové války v údolí řeky Želivky padli tři partyzáni. O půl roku poté při slavnostní připomínce došlo čestnou salvou k přestřelení drátu vysokého napětí. Ten bohužel dopadl mezi lidi a výsledkem bylo dalších osm mrtvých. Ono Prokleté údolí je nyní hluboko pod hladinou vodní nádrže Švihov.

Trasy pochodu vedou nejbližším možným okolím ochranného pásma. Trasa Sázavská 14km, trasa Želivská 14km a jejich propojením vznikla trasa Želivskosázavská 25km. Tu jsme zvolili my tři a ještě další dva účastníci, navzdory celodennímu dešti. Po několika měsících veder zapršelo přímo na akci. Pochodu se proto zúčastnilo přibližně 50 lidí. Škoda, Pohodáři by svojí pracovitostí a pečlivostí mohli školit spousty mnohem větších turistických spolků. O krásách údolí Želivky a Sázavy není potřeba se rozepisovat. Snad jen popřát Hněvkovickým na příště o něco přívětivější počasí. Ať se daří.

 

fotky:

 

na cizích akcích 2018

Další informace